Ikuisen elämän nimeen

Vaikea uskoa, että löytyisi kristinuskon rinnalle toista uskontoa, joka olisi historian saatossa teurastanut enemmän.

Käytännössä “Herran nimeen” on pyyhitty aika lailla kokonaisten maanosien alkuperäiskulttuureja - joskus myös ko. kansoja - maailmankartalta. Valloituksen historiaa lukiessa alkaa aina ihan fyysisesti oksettaa, ihminen pystyy niin kamaliin asioihin uskonsa nimeen. Kaikki kai siksi, että ihminen ei kykene katsomaan omaa mustuuttaan, vaan tarvitsee omasta ei-rakkaudettomuudestaan “pahan” tai “paholaisen” projektion itsensä ulkopuolelle. Sen voi sitten mukamas kätevästi tuhota. Terveisiä Trumpille.

Tällä Valladolidissa kohoaa edelleen hieno katolinen kirkko 1500-luvulta. Se pystytettiin mayojen rituaali- ja seremoniakeskuksen päälle, kun oli ensin tapettu puolet ja orjuutettu loput paikallisväestöstä. Orjat rakensivat sitten espanjalaisille kirkon, josta tuli eräällä tapaa tämän kahden kulttuurin yhteensovittamattoman kohtaamisen metafora seuraaviksi vuosisadoiksi.

1500- ja 1700-luvun jättimäiset orjakapinat nousivat tästä torilta kirkon edestä. Niiden aikana mayat repivät kivikirkon kirjaimellisesti paljain käsin alas, siellä tapettiin, sieltä tapettiin, ja sitten taas kapinoiden tukahduttamisen jälkeen orjat ja espanjalaiset pystyttivät sen uudestaan.

Kirkko on toisin sanoen rakennettu verestä ja kuolemasta. 

Tänään turistit kuvailevat itseään hymyilemässä sen edessä selfie-tikkujen kanssa. Oppaat vetävät kaupunkikierroksia, jossa kirkon eteen pysähdytään ja kerrotaan sen olevan “Valladolidin hienoin rakennus”.  Sitten taas poseerataan ja valokuvataan, kunnes pitääkin mennä ottamaan jätskit lähikahvilaan, koska on niin kuuma. 

#levantamiento #uprising #maya #1546 #valladolid #mexico

Mia Jokiniva