Hyväksikäyttöhiljaisuus: Case astangajooga

Koen, että vaikeneminen on aivan äärimmäisen epälojaalia ja munatonta toimintaa hyväksikäytön uhreja kohtaan keneltä tahansa ihmiseltä, mutta etenkin joogaopettajilta, siksi halusin kirjoittaa tämän. Tärkeää on huomata myös se, että seksuaalinen hyväksikäyttö ei kata pelkkää väkisin suoritettua yhdyntää, vaan paljon, paljon muutakin. Vain uhrien kertomuksien perusteella voimme tietää, miten vakavat jäljet “viattoman näköisistä” kouraisuista - esimerkiksi Patthabhin ja Trumpin suosimasta pussy grabbingista jää. Vasta 20 vuoden jälkeen moni Pattabhi Joisin tielle jäänyt kertoo, mitä tapahtui, kun luotettu opettaja, jonka oppiin tultiin “paranemaan”, olikin ahdistelija.

Read More
Mia Jokiniva
Mukana Joogaa Suomessa -kirjassa

….Itsekin tein jossakin vaiheessa tällaista melko yksipuolista joogasuuntausta päivittäin miltei 10 vuotta. Mutta lopulta kaipasin joogaan niin paljon enemmän syvyyttä, filosofiaa ja monipuolisuutta, että lähdin eteenpäin. Halusin työhöni opettajana lisää luovuutta ja mahdollisuuden auttaa ihmisiä niillä työkaluilla, joita he tarvitsevat. Tämän kirjan juttu kertoo siitä, miksi vinyasa flow on ollut yksi vastaus minulle.

Read More
Mia Jokiniva
Hiljaa hyvä tulee

Radio Ylen Horisontti teki tänään pääsiäisen kunniaksi jakson hiljaisuudesta. Kanssani studiossa juttelemassa kävivät hiljaisuuspioneeri, tutkija-dosentti Outi Ampuja ja teologian tohtori Mika Pajunen.

Read More
Mia Jokiniva
Vaka vanha Väinämöinen ja luojajumala Brahma

Suomalainen joogi tuntee usein paremmin intialaisen hindupantheonin kuin oman kansanperinteensä. Ainakin omalta tuttavapiiriltäni hindukulttuurin perusaineksen, trimurtin, jumaluuden kolmen eri puolen, luetteleminen sujuu “intiaksi” helposti: Brahma edustaa luomista, Vishnu elämän ylläpitämisen energiaa ja Shiva taas syklin päätöstä, kuoleman ja tuhon kasvoja. Saman kolmijaon näkeminen Kalevala-eepoksen kolmen suuren tietäjän, Väinämöisen, Ilmarisen ja Lemminkäisen, hahmoissa, ei olekaan yhtä selvää pohjoisen joogille. Omasta mytologiastaan etääntynyt suomalainen kun suhtautuu perinteensä vastaaviin olentoihin enemmänkin virsuissa astelevina satuhahmoina kuin voimallisina alitajunnan arkkityyppeinä tai jumalmaailman edustuksina. Katse kääntyy avatarenergioita pohdittaessa helpommin Himalajan rinteille kuin Vienan Karjalaan.

Read More
Mia Jokiniva
BABAUDESTA JA VAPAUDESTA

Gitan asetelema avaa lukijalleen näköaloja pitkälle tulevaan. Se alleviivaa edelleen intialaisissa oppilas-opettaja-suhteissa yleisesti vallitsevaa tilannetta, jossa oppijärjestelmän baba, opettaja, brahmiini, pandit, swami ja/tai jumalten sanansaattaja ei ole kiinnostunut kriittisten mielipiteiden yksilöstä. Se ei kunnioita lännen tieteilijä-arkkityyppiä, jota vaikkapa oma akateeminen maailmamme ihailee ja edellyttääkin. Sellaiset hyveet kun asettuvat traditionaalin intialaisen “oppilaan” hyveiden kanssa oikeastaan aivan vastakkain.

Read More
Mia JokinivaComment
Löydä oma luontosi

Villeyteen kuuluu myös lupa erilaisiin tunteisiin ja niiden näyttämiseen niin, että ihmisen ei tarvitse pelätä ympäristönsä tai itsensä rikki menemistä. Villeydessä ei ole huonoja naisia tai miehiä, ei riittämättömyyttä eikä roolipaineita. Villeydessä eletään totena sitä, mikä on totta nyt, takertumatta liikaa tavoitteisiin, ihanteisiin, toiveisiin tai pelkoihin.

Read More
Mia Jokiniva