Pancha klesha - viisi joogan estettä?

Viittä kleshaa kutsutaan usein joogan esteiksi. Siltä tietämättömyys, itsetunto (egoismi), kaipaus, inho ja elämänjano toki ensi alkuun kuulostavatkin. Eivätkä turhautuminen, suuttumus, vanhaan takertuminen, irtipäästämisen vaikeus, vastenmielisyys sitä kohtaan Mikä On, saati kuolemanpelko suoranaisesti toivotuiltakaan vierailta kuulosta.

Kuitenkin on niin, että mieli ja kleshat liikkuvat jooginkin elämässä aina. Joogi, joka elää maailmassa ja maailmasta, ei voi koskaan lopullisesti "paeta" kleshojen nousemista ja laskemista. Eikä sitä ole joogan tarkoitukseksi asetettukaan.

Kleshat eivät siis olekaan joogille itsestäänselvästi jotakin, josta hänen tulisi pyrkiä eroon. Kleshat voivat päin vastoin olla jopa harjoituksen astinlautoja. Jotakin, johon uppoutua meditaatiossa ja jotakin mikä huomata arjessa niin että jatkuva "lakkaamisen" prosessi hioo ja kiillottaa nämä tunteet ja mielenliikkeet (vrittit) hiljalleen jopa täydessä levossa lepäämisen työkaluiksi.

Tästä perspektiivin muutoksesta voi viimein kummuta myös sellainen rauha ja autenttisuus, josta voi alkaa todellinen joogan prosessi; sen havaitseminen Mikä On.

Siinä havainnossa ei ole yritystä muuttaa todellisuutta, sillä kun havaitsija lepää itsessään ja maailmassa sellaisina kuin ne tyynen rauhan tilan läpi tarkasteltuna ovat, ne ovat tyyniä, rauhallisia, ominaispiirteettömiä... Ja mikä tyhjentävintä; pelkkiä tarkastelun kohteita.

PS. Vielä muutama paikka 17.3.2017 Villa Mandalassa alkavalla Pancha Klesha -retriitillä. Lue lisää www.villamandala.fi/kurssikalenteri.

Mia Jokiniva