Joogit QAnonia vastaan

On "heräämisen aika", tarvitaan "tietoisuuden lisäämistä" ja syypäänä koronarajoituksiin on "kansainvälinen eliitti". Johannes Koski kirjoittaa liitteenä olevassa, QAnonia käsittelevässä artikkelissaan, että nämä ovat sanakäänteitä, joista tunnistaa tyypillisesti salaliittoteoriat.


(KUVATEKSTI: Alapuolella on lainauksia useiden eri näkyvien suomalaisten joogaopettajien, studio-omistajien ja/tai wellnessvaikuttajien viime päivien someseinistä. He ovat itse kirjoittaneet - tai uudelleen jakaneet - tällaisia sisältöjä. Kansalaistorin mielenosoitus viime viikolla kokosi myös tätä väkeä yhteen. Mielenosoituksesta voi katsoa pätkän täältä.)

Katso kaikki 9 kuvaa klikkaamalla oikealle kuvan päältä ->

 Nämä kellot soivat nyt myös harmillisen monelle suomalaiselle joogille. Koski lisää samassa jutussaan, että salaliittoteoreetikkojen lähdekritiikin pääsääntöjä on, että vallitseviin käsityksiin ei pidä luottaa, koska totta on se tieto, joka tuntuu itsestä oikealta ja hyvältä. Siksi esimerkiksi journalistinen media on näkemyksen mukaan väline, jonka kautta vihollinen valehtelee.

 Tämänhetkinen koronan kokonaan kieltävä ilmiö koskettaa joogamaailmaa valitettavan paljon, ja viime päivinä on nähty opettajilta ja studionomistajilta erilaisia tiedettä, akateemista tutkimusta ja medioiden toimitustyötä vähätteleviä ulostuloja (jopa sodanjulistuksen kaltaisia pamfletteja; niitä lukiessani silmäni olivat pudota). Siksi on tärkeää kirjoittaa sekin näkyviin, että meitä, toisin ajattelevia joogeja, jotka irtisanoudumme tästä QAnon-retoriikasta täysin, on paljon.

 En sano, että läheskään kaikki koronarajoituksista kriittisesti keskustelevat ihmiset ovat väärässä tai salaliiton syleilyssä. Ongelmatiikkaa rajoituksiin ja koronaviestintään on liittynyt paljon - koska ihan kaikki toimijat ovat olleet koronan kanssa uuden edessä. Turhautuminen ja väsyminen tilanteeseen on luonnollista, varsinkin kun ohjaamispuolella kyse on meidän jokaisen toimeentulosta. Erilaisten keskustelevien, kriittisten äänien sijaan tarkoitan huolellani nyt koronan olemassaoloa vastaan kiihkoamista, jossa väitetään, että korona on keksitty seikka, jonka avulla kansalaisia kontrolloidaan. Joten ratkaisuna tarjotaan sen leikkimistä, että koronaa ei ole lainkaan, mielenosoituksiin osallistumista, terveydenhuollon asiantuntijuuden halveksintaa sekä narratiivia totalitarismin vainoamasta pienestä kansalaisesta. Ymmärrän, että koronatoimenpiteet hankaloittavat opettajien arkea, myös oman yritykseni toimintaa korona koskettaa merkittävästi, mutta tämä yksinkertaisesti EI ole tie ulos siitä.

En usko, että monetkaan suomalaisjoogit ymmärtävät, kenen pussiin pelaavat nyt "totuuteen  ja vapauteen" tähtäävillä postauksillaan. Se jää ehkä käsittämättä, että useimmat nykypäivän salaliittoteoriat on tehtailtu jossakin ihan systemaattisesti. Eivät suomalaiset vaihtoehtopiirit ole keksineet tätä nyt kannattamansa “valon ja rakkauden ja tiedostamisen” teoriaa siitä, että koronaa-ei-ole ja että meidän "pitää vapautua pelosta" ja kontrolloivasta hallinnosta.  Teoria esiintyy melko tismalleen samoin sanakääntein USAssa, Kanadassa, Australissa, Venäjällä, naapurimaa Ruotsissa ja monessa muussa maassa. 

 Kyseisillä toimilla ja kielellä politisointi on tyypillistä niille tahoille, joiden päämäärä on luoda epäluottamusta demokratiaan, kyseenalaistaa avointa tiedonvälitystä ja tiedettä sekä aiheuttaa yhteiskunnallista epävakautta - lopulta sekasortoakin.  Monet demokratian rapauttamisesta kiinnostuneet, inc. populistiset, fasistiset ja nationalistiset (joskus myös avoimesti väkivaltaan valmiit) ryhmittymät ovat oikein iloissaan, kun saadaan aikaan vahva epäily tiedettä ja objektiivista tiedonvälitystä sekä journalismia kohtaan. Ne hyötyvät siitä: Sisäisestä sekasorrosta ja kansan kahtia jakautumisesta on taas pienempi askel siihen, että jonkun puolueen agenda tai “vahva johtaja” saa tilauksen tulla näyttämään, miten eripuran tilaan lietsottu ja maailman nykytilaa kauhisteleva kansa saadaan järjestykseen. 

Joogista tästä toiminnasta ei kuitenkaan saa sitten millään nimittämällä sitä "tiedostamiseksi".

 Tämän, nyt paljon suomalaisiakin joogeja paljon sisältävä porukan vastakkainasettuminen tieteen kanssa pelaa samaan pussiin kuin QAnon ja monet kansalliset ja ylikansalliset, äärioikeistolaiset ryhmittymät. Itse en halua olla millään muotoa osa sellaista.

(Alapuolella linkitettynä juttuja Qanonin toiminnasta eri maiden wellness-piireissä viime kuukausina.)


Olet tervetullut kirjoittamaan alle ja jakamaan tämän postauksen, jos toivot näkyvyyttä myös salaliittoteorioiden vastaisille joogaäänille. Voit myös lähettää sähköpostillla nimesi osoitteeseen joogitqanoniavastaan@gmail.com, mikäli tahdot allekirjoittaa tämän, allaolevan vetoomuksen. Se julkaistaan 1.12.2020 kaikkien suomalaisten joogien nähtäville tarkoitusta myöhemmin luotavalla nettisivustolla, jotta se on myös niiden tahojen nähtävillä (esim. asiakkaamme), jotka mahdollisesti etsivät lisää tietoa aiheesta.

Terveisin,

Mia Jokiniva





"Me allekirjoittaneet joogaopettajat sanoudumme irti hyvinvointiyhteisöön ujuttautuneesta liikehdinnästä, joka kieltää koronarajoituksien tarpeellisuuden. Me olemme huolissamme kaikkien suomalaisten, mutta erityisesti niiden riskiryhmien terveydestä, joille koronatartunta voi olla vaarallinen. Sitoudumme ottamaan ohjaustoiminnassamme ja muussa työssämme toimenpiteet koronan hillitsemisestä erilaisin rajoituksin vakavasti ja teemme tarpeellisen, jotta kaikki asiakkaamme voivat jatkaa turvallisin mielin opetuksessamme käymistä.

 Tahdomme tällä allekirjoituksella tehdä myös tiettäväksi, että näemme jooga- ja hyvinvointikentällä nyt esiintyvän salaliittoteorioiden puoltamisen, kulttitoiminnan tapaan toimivan psykologisen vaikuttamisen sekä tietoisen misinformaation levittämisen täysin joogalle vastakkaisena toimintana."

 

Voit lähettää allekirjoituksesi (kirjaamalla alla olevat asiat siihen) halutessasi osoitteeseen joogitqanoniavastaan@gmail.com

Oma nimi

Ammatti tai muu titteli

Paikkakunta




Alapuolella juttuja Qanonin toiminnasta eri maiden wellness-piireissä viime kuukausina.

USA ja online-mediayhtiö Insiderin juttu “How Qanon Infiltrated Yoga World”.

“We're in a different phase now, kind of a second wave" of QAnon, said Marc Tuters, a lecturer in the University of Amsterdam's media-studies program. He researches radical political subcultures online.

Tuters said that in the "pastel QAnon" world, people aren't looking for Q drops on fringe forums. They're discussing the movement among themselves. "As far as I can tell, it's become something else now," he said.

USA ja The Rolling Stone ”Wellness Influencers Are Calling Out QAnon Conspiracy Theorists for Spreading Lies”

“Seane Corn, a prominent yoga teacher with more than 106,000 followers, shared the post after watching with horror the radicalization of many members of the wellness community. “Colleagues would reach out to me and they’d talk about things like the Great Awakening, being in the Matrix, the red pill, the blue pill. I’d be like, what the fuck are you talking about? I couldn’t believe they were talking about it with all seriousness,” says Corn. “It occurred to me: am I being recruited by people I know and love?”

USA ja The New York Times:Yoga Teachers Take On QAnon”

“Wellness community’s emphasis on truth-seeking and self-improvement makes it particularly vulnerable to a conspiracy theory like QAnon, which is all about sowing distrust in mainstream authorities under the guise of “doing your own research.” QAnon’s motto — “where we go one, we go all” — was classic “yoga-speak,” and that many of the QAnon-related posts, like a YouTube video that called President Trump a “light healer,” seemed to have been carefully made to appeal to New Age sensibilities.”

USA ja The Washington Post: “The pandemic is amplifying the U.S. anti-vaccine movement — and globalizing it

“It is a campaign that is primarily playing out on U.S.-owned social networks such as Facebook and YouTube, where misinformation about a potential coronavirus vaccine is flooding hate networks, neighborhood groups and “wellness” communities focused on food or yoga.”

USA ja “Is the Wellness Movement Being Tainted by QAnon and the New Age Right”

“Health advocates and New Agers who think COVID is a hoax and are anti-mask may still support BLM and addressing climate change and are not admittedly identifying with Q (even as they enable the Trump movement). Many activists who witnessed the manipulation taking place behind-the-scenes over GMO labeling and Monsanto’s corruption have now been taken in by these new conspiracy theories. As the mushroom philosopher TerenceMcKenna stated about the New Age movement, “I see it fundamentally shaped by an impulse to the irrational…it seems to lack any critical evaluation of itself.”

USA ja Los Angeles Magazinen katsaus joogin ja Qanonin suhteeseen: “Wellness and Yoga Influencers Are Taking a Stand Against QAnon”

USA ja The Yoga Journalin artikkeli: “Leaders in the Yoga Community Speak Out Against QAnon”

There has been a group of us dialoguing about this for a couple of months now. We’ve been supporting each other to share articles and statements supporting critical thinking, being pro-science, anti-racist, and combating disinformation. This statement came from this community and others around us that we trust and respect”, yoga teacher Hala Khouri says.

Australia ja The Sydney Morning Herald “Playing with fire: The curious marriage of QAnon and wellness”

”Khalil says the conspiracy has now found a seemingly unlikely home in a space normally known for its gratitude mantras, downward dogs and green smoothies: the world of wellness – and its infiltration has begun to cause fierce division within the community.”

Iso-Britannia ja The Guardian “The Wellness Realm Has Fallen into Conspiritualism”

“#DOYOUROWNRESEARCH, they scream-text at me. I asked one commenter the other day, “How do you know vaccines are a ‘Deep State’ plot to wipe out white people?” “How do YOU know it’s not?” was the reply.

We will indeed need to do our own research and demand more truth. But we will also need to defer to and respect science to do so. We need to understand that research done via YouTube is not “your own research”. It’s an algorithm at play that handcuffs us to our worst cognitive biases. We need to be sceptical – but for the sake of understanding, not to create more tribalism. I would argue that we also need, at a broader level, to instigate fake news resilience training, like Finland has. It works.” (toim. huom. Does it?)

Kanada ja Matthew Remskin Conspirituality-podcast

Linkissä kanadalainen tutkija-kirjailija M. Remski kerää salaliittoteorioista tietoja joogan, wellnessin ja newagen saralla. Lisää Remskin salaliittoja tutkivasta podcastista täällä: www.facebook.com/conspiritualitypodcast

One thing that makes QAnon so dangerous in wellness spaces is that folks can politely push references to Q propaganda and then appeal for you to use Non-Violent Communication when calling them on it.

Brasilia ja QAnon wellness-piireissä

“These spiritual and pseudoscientific communities, which encompasses a range of practices such as shamanism, crystal healing, reiki, yoga, and numerology, are playing a prominent role in introducing and domesticating QAnon narratives to non-American audiences.”

Saksan QAnon-tilanteesta ja some-vaikuttajista / Tyson Barker Foreign Policyn jutussa “Germany Is Losing the Fight Against QAnon”

“Finally, Germany—and Europe more broadly—needs to consider the intermediary role that social media influencers play both in spreading disinformation and offering it entry into mainstream discourse. Germany already has experience with the social media influencer power in shaping political action.”

Lisäksi usean joogin, kuten Amy Ippolitin kannanottoja joogaktivisti Seane Cornin ulostuloon aiheesta voi lukea ympäri sosiaalista mediaa.

Amy Ippoliti: “QAnon is deliberately and strategically targeting wellness communities appealing to your empathy for children and potential mistrust of the government,” yogi and author Amy Ippoliti captioned a post, warning her nearly 50,000 followers who might be guided towards fanciful horseshit by a trusted mentor.”

Ohessa myös maineikkaan yhdysvaltaisen aktivisti-joogaopettaja Seane Cornin julkaisu aiheesta USA:n hyvinvointipiireissä syyskuussa 2020: Klikkaa se nähdäksesi tästä.

Mia Jokiniva