AsanaLAB: Utthita trikonasana eli kolmioasento

Blogissani on vierähtänyt tovi asanaopetuksen ja jooga-anatomian aihepiirien käsittelystä. Korjataan asia nyt. Vaikka itse sytyn työssäni nykyään eniten joogafilosofian opetuksesta ja joogahistorian tutkimuksesta, anatomia ja linjaaminen ovat olleet aikoinaan se syy, joka sai minut kiinnostumaan joogan lisäopiskelusta ja opettamisesta. "Miksi asennot tehdään juuri niin kuin ne tehdään?" kyselin ensin opettajiltani - ja kun tyydyttävää vastausta ei kenenkään kohdalla tullut, jatkoin kyselyä itseltäni, kollegoiltani ja lopulta yhä uusin tavoin liikuntalääketieteeltä, biomekaniikalta, anatomialta ja liikekieleltään joogan kanssa rinnakkaisilta lajeilta. 

Vastauksen etsiminen tuohon kysymykseen on avannut sittemmin aivan loputtoman jatkokysymyksien maailman. Noihin pohdintoihin koitan edelleen vastata parhaani mukaan joka päivä uudestaan: ensisijaisesti lisäkouluttautumalla joogan ulkopuolella, tutustumalla lakkaamatta ilmestyviin uusiin anatomian tutkimuksiin ja hankkimalla tietoa muista kehollisista tekniikoista, niiden opetusmetodologioista ja vastauksista tuohon kysymykseen "miksi". Eri toten tämä on vaatinut joogan suhteen tarmoa kyseenalaistaa asanaopetuksen klassisia tapoja. Ja monia pieniä konflikteja ja useita pettymyksiä eri opettajien kanssa, jotka eivät ole osanneet perustella opettamansa sisältöä omille oppilailleen. Lopulta loimme kollegani Jenni Morrison-Jackin kanssa kokonaisen opettajakoulutuksen tähän aiheen ympärille vuonna 2011.

Tällä jooga-anatomian tiellä vuoden 2017 lopussa on sanottava, että suurimpaan osaan joogan klassisten asanoiden linjausohjeista on itse asiassa kovin vaikea löytää järkevää anatomista perustelua - mutta anatomialla perustellun ohjeen voi kyllä kehittää jokaiseen asanaan, mikäli uskaltaa hieman säätää perinteessä "oikeiksi" todettuja linjoja ja ohjeistuksia uudennäköisiksi ja tuntuisiksi - ja purkaa aitoihin ja alkuperäisiin asentoihin liittyviä myyttejä.

Vielä 10 vuotta sitten anatomia loisti poissaolollaan suomalaisesta joogasta. "Linjaaminen" tarkoitti sitä, että yritetään saada asento näyttämään siltä kuin kirjojen kuvissa tai opettajan matolla. Sellainen ei ole kehon sisäisten lainalaisuuksien eikä yksilöllisten vartaloiden erilaisten anatomioiden kunnioittamista, vaan enemmänkin estetiikkaan - joskus myös keholliseen vallankäyttöön - nojaavaa tekemisen perustelua.

RYHMÄLIIKUNTAA VAI VINIJOOGAA?

Mitä enemmän opiskelen anatomiaa, sitä voimakkaammin tuntuu siltä, että joogan opettaminen ja ohjeistaminen ryhmäliikuntana on miltei mahdotonta. Yksilöllinen, joogaterapeuttinen (fysioterapeuttinen) ote one-on-one-opetuksena olisi ehkä sittenkin viisain metodi. Silti opetan yhä ryhmäliikuntamuotoista joogaa... ja välillä punnerran mielensisäisiä chaturangoja yhdellä kädellä siksi, että tunnen, että minulla opettajana ei ole tarpeeksi perusteluja tai "valtaa" ohjeistaa kaikkia oppilaita tekemään yhtaikaa samoja liikkeitä tunnilla jollakin tietyllä tavalla. Tuntuu, että minun pitäisi olla vähintään nähnyt jokaisen osallistujan jokaisen nivelen ja selkärangan röntgen- ja magneettikuvat ja olla käynyt läpi koko siihenastinen elämäntarina oppilaan kanssa - ja  toki myös kaikki kehon liikkeeseen vaikuttavat loukkaantumiset ja vammat - kyetäkseni ohjeistamaan oikein. Toisaalta, joogaa ryhmäliikuntana studio-olosuhteissa ei voi opettaa näin. Ja vielä hurjempi lopputulos olisi turvallisuuden kannalta, jos ohjeistusta ei annettaisi ryhmäliikuntajoogassa lainkaan.

Toisin sanoen, jonkinlaista ohjeistusta meidän opettajien on harjoitettava, jos lähdetään siitä, että tunnin pedagogiikka ei perustu pelkälle oppilaan itsehavainnoinnille.

Tämän tähden, jatkan asanaohjeistuksen yritystä myös seuraavilla videoilla, jotka on kuvattu opettajakoulutuksemme ensimmäisen moduulin opetustilanteessa. Lautasella on utthita trikonasana, eli tuttu kolmioasento. Videossa on kaksi osaa. Ensimmäinen video on teoreettisempi ja toisessa pääset kokeilemaan asentoa itsekin. Hyviä hetkiä kolmion parissa!

Kokeile itse kolmioasentoa alapuolella olevan viisiminuuttisen videon aikana. On hyvä, jos kurkit ensin läpi edellisen teoriapainotteisen videon - sen jälkeen kaikessa allaolevassa on toivottavasti hitusen verran enemmän "järkeä".

Mia Jokiniva1 Comment