Mukana Joogaa Suomessa -kirjassa

Oli ilo saada edustaa vinyasa flowta Piritta ja Timo Porthanin uudessa, eri joogalajeja esittelevässä Joogaa Suomessa -kirjassa. Kun aloin opettaa muiden joogalajien ohjaamisen jälkeen vinyasa flow -tunteja (v. 2007 Kylli Kukkin Shantissa) nimitimme niitä tuolloin flow-joogaksi, Suomi oli vielä pesunkestävä astangamaa. Vinyasa flowta ei opettanut tietääkseni vielä kukaan täällä, ja sellaista oli kentällä saamani palautekin.

Vihameiliä ja blogikirjoituksia tuli alkuun joka tuutista tyyliin “olet pelkkä tanssijatyttö, etkä tiedä joogasta mitään, pysy lestissäsi” aina siihen pisteeseen, että minua nimiteltiin julkisissa postauksissa itselleni tuntemattomien ihmisten toimesta ”joogan häpäisijäksi” ja “kaikille suomalaisille joogeille vaaralliseksi, opettamiseen kykenemättömäksi aivolimaksi”. Noh, nykyään jo naurattaa, mutta nuo kirjoitukset olen säästänyt. Pidän niitä kiinnostavana palasena suomalaista, aika ahtaan ajattelun joogahistoriaa. Tänään jooga käsitteenä kun ei enää rajoitu vain yhteen lajiin, vaan ymmärrystä siitä on laajennettu kansainvälisen tieteellisen tutkimuksen tuella ja uusien joogasukupolvien kautta.

Nykyään on muitakin tapoja joogata kuin se 1800–1900-luvun Intiasta suoraan länteen kopioitu tyyli harjoitella, jossa indoktrinaatio koulii ihmisestä hyvän joogin siinä vaiheessa, kun tämä on opettajan komentoja totteleva, oman ajattelunsa ja kehon kuuntelunsa pois antava pikkusotilas. Jumalattarille kiitos siitä, että varsinkin viime vuosina lähes kaikki modernin ajan autoritääriset joogatraditiot (etten sanoisi patriarkaatit) ovat rakoilleet. Ne kaikki nojasivat tahoillaan lähes vuosisadan samaan reseptiin: yhteen, vahvaan miespuoliseen guruhahmoon ja ns. “keskitettyyn hallintoon” oikean/väärän, tavoiteltavan/vältettävän määrittäjänä. My way or the highway, ota tai jätä.

Itsekin tein jossakin vaiheessa tällaista melko yksipuolista joogasuuntausta päivittäin melkein 1o vuotta. Mutta kaipasin joogaani enemmän syvyyttä, monipuolisuutta ja filosofiaa. Nykyään rakastan työssäni opettajana eniten luovuutta ja mahdollisuutta auttaa ihmisiä niillä työkaluilla, joita he tarvitsevat. Tämän kirjan juttu kertoo siitä, miksi vinyasa flowsta tuli yksi minulle rakkaimmista joogatyyleistä.

Lue sample tästä

PS. Koko artikkeli ja paljon muuta kiinnostavaa löytyy Porthanien kirjasta.

Mia Jokiniva