Hiljaa hyvä tulee

Radio Ylen Horisontti teki tänään pääsiäisen kunniaksi jakson hiljaisuudesta. Kanssani studiossa juttelemassa kävivät hiljaisuuspioneeri, tutkija-dosentti Outi Ampuja ja teologian tohtori Mika Pajunen, Hiljaisuus (sanskr. "mauna") on aina ollut paitsi kristillisen perinteen myös joogatradition tärkeä työkalu. Monet henkiset mestarit vetäytyvät säännöllisesti hiljaisuuteen tapas-harjoittelun kaltaisen kilvoittelun nimissä viikoiksi, kuukausiksi, jopa vuosiksi kerrallaan.

Toiset opettajat taas ovat Ramana Maharshin kuuluksi tekemään tyyliin todenneet, että hiljaisuudessa vain yksinkertaisesti voi painaa kaikkeuteen joogan päämäärien näkökulmasta paljon tyydyttävämmän jäljen kuin aktiivisesti puheen / siitä kumpuavan toiminnan kautta maailmaan osallistuessaan. Silloin valinta voi olla lopettaa puhuminen kokonaan. R. Maharsin oppilaat ovat muuten kuvailleet nimenomaan hänen hiljaisen opetuksensa olleen kaikkein ihmeellisintä ja voimakkainta.

Yhtä kaikki, myös tavan ihmisen arjessa hiljaisuutta, pysähtyneisyyttä ja tyhjiä hetkiä on vaalittava. Tässä jaksossa jutellaan muutamia ajatuksia siitä, minkä tähden.


Mia Jokiniva