Kuinka hathajooga teki faceliftin? Osa 1/3

Hathajoogan historia on vaiheikas ja polveileva. Vielä 1800-luvun alulla läntinen maailma ei tiennyt siitä juuri mitään ja Intiassakin hathajooga-sanalla oli nuiva kaiku. Sitä saatettiin pitää paitsi maagikkojen ja outojen kontortionistien lajina, myös suoranaisten huijarien ja yhteiskunnan ulkopuolelle pudonneiden hylkiöiden toimialueena. 

Hathajoogan niin sanottuun puhdistamiseen tarvittiin kansallisaate ja nippu "uuden ajan" asanaopettajia, jotka lähestyivät joogaa systemaattisesti sen terapeuttisten ja terveyttä edistävien vaikutuksien kautta.

 

Samaan aikaan monet Intian oppineistoon kuuluvat joogafilosofit näkivät tuossa ajassa mahdollisuuden valkopestä joogan kyseenalaista historiaa ja käyttää myös vedantaa väylänä lännen- ja idänvälisen uudenlaisen suhteen luomiselle. Kuuntele Mian videolta lisää siitä, kuinka hathajooga alkoi 1800-luvun lopulla ja 1900-lukujen alulla kehittyä kohti modernimpaa muotoaan.

 

 

 

Mia Jokiniva1 Comment